Apps

GGD AppStore

Op de website www.ggdappstore.nl wordt een selectie aangebracht in de 100.000 beschikbare gezondheids-apps.

Het idee van de GGD  appstore: een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing van gezondheids-apps door deskundige GGD professionals. Zij baseren hun oordeel op een zorgvuldige toetsingsprocedure. In ‘Testmethode’ op deze website, legt de GGD dit uit. De apps en websites zijn getoetst op gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, privacy, betrouwbaarheid en onderbouwing. Alleen die apps die voldoen aan de door de GGD opgestelde criteria worden geplaatst in GGD AppStore én voorzien van een herkenbaar vignet. Het werkt vanuit het principe: “we raden aan” en niet “we raden af”.

Op de website vind je per app een kort en bondige review. Dus voor ieder die de weg dreigt kwijt te raken, is hier een houvast!

Gewichtsapp

Fat Secret app: geeft informatie en voedingswaarden van gezondheidsmiddelen. U vindt de app  in de App Store of Google Play.
GezondGroeien App: voor zwangere vrouwen en jonge moeders, met informatie over gezonde voeding tijdens en na de zwangerschap.

Samen gezond

We worden steeds ouder en dat is goed nieuws. Maar ook het aantal mensen met een chronische ziekte zoals hart- en vaatziekten en diabetes neemt toe. En dat heeft voor een groot deel met onze leefstijl te maken. Vaak kun je hier zelf invloed op uitoefenen. Door niet te roken bijvoorbeeld, en het hebben van een gezond gewicht. Ook gezond eten, genoeg bewegen, goed slapen en genoeg ontspannen helpen chronische ziektes te voorkomen. Bij SamenGezond, een initiatief van Menzis, wordt alles ontwikkeld en gecheckt door onafhankelijke experts. De website SamenGezond en app helpen u in uw eigen tempo te leren en te motiveren wat u zelf kunt doen om u fitter te voelen. En dat doen we voor iedereen in Nederland die wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

Thuisarts

De Thuisarts is een begrip in Nederland. De zoekmachine voor de patiënt biedt ook een schat aan informatie.

Enkele voorbeelden:

U zult versteld staan hoe vaak u het antwoord vindt op een vraag!

Meedoen met een programma van Menzis voor gezond gewicht?

Een app en een persoonlijke coach. Meer hebben mensen met overgewicht niet nodig om blijvend kilo’s kwijt te raken. Het programma Changing Health heeft hiermee in Engeland zijn succes al bewezen. Menzis is in Nederland een proef gestart.

Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Verandering van leefstijl kan helpen om overtollige kilo’s kwijt te raken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Volhouden is lastig en bij veel programma’s haken de deelnemers voortijdig af of zijn de resultaten van korte duur. In Groot-Brittannië is Changing Health succesvol: een leefstijlprogramma dat werkt met een app (voor pc, tablet en mobiel) en een persoonlijke coach. De resultaten zijn zo goed, dat Menzis dit programma naar Nederland haalt. Samen met Changing Health gaan we de strijd aan om chronische ziekten die door leefstijl komen, voor te zijn.

Persoonlijke app: individueel programma met eigen coach
Het doel van Changing Health is net zo eenvoudig als effectief: mensen gezonder maken door positieve gedragsverandering. Hoe? Via de online omgeving krijgen deelnemers persoonlijke informatie over gezondheid, voeding en meer. Daarnaast kunnen ze hun eigen voortgang zien en hebben ze contact met hun ‘personal trainer’: een deskundige coach die hen het hele traject volgt en ondersteunt. Elke deelnemer bepaalt zelf zijn doelen, in overleg met de coach. Het programma is dus helemaal afgestemd op de situatie van de deelnemer en geeft gerichte ondersteuning.

Honderd minuten telefonisch contact
De coaches zijn aangesloten bij Diëtheek, een landelijke organisatie van diëtisten met meer dan 175 locaties in heel Nederland. Zij helpen de deelnemers van Changing Health niet alleen als diëtist, maar ook als leefstijlcoach. “Elke deelnemer heeft recht op honderd minuten telefonisch contact met zijn coach”, zegt Jedidja Verboom, projectmanager Preventie bij Menzis. “Dan bespreekt de coach de persoonlijke situatie. Bij de één gaat het over sport of de balans tussen ontspanning en inspanning. Bij de ander praat de coach meer over een gezond voedingspatroon en welke boodschappen daarbij horen. Of hoe een voedingshuishouding van slag raakt door een onregelmatig leven.’’

Proef met driehonderd deelnemers
Begin april is een pilot gestart in de regio’s waar Menzis veel verzekerden heeft. In totaal gaan driehonderd verzekerden aan de slag met Changing Health. Inschrijven is gratis en kan nog via changinghealth.nl. Op termijn, als de drukte rond het coronavirus is afgenomen, kan dit ook via de huisarts. Want ook de huisartsen onderstrepen het belang van een goede leefstijl. “Waren we vroeger vooral gericht op het genezen van ziekten, nu zetten we ook steeds meer in op gezondheid en gedrag”, zegt Simone Kwant, projectleider bij Onze Huisartsen (organisatie van, voor en door huisartsen in de regio Arnhem). “Daar sluit een leefstijlprogramma als Changing Health perfect op aan. Niet de ziekte behandelen, maar het onderliggende gedrag veranderen. Waarbij we mensen de eigen regie in handen geven. Want ook dat is belangrijk voor het veranderen van je leefstijl.”
Ook na afloop van het programma bezig blijven met een gezonde leefstijl? SamenGezond helpt daarbij. Dit programma geeft een ‘beloning’ als je gezonde keuzes maakt en geeft je tips en advies van professionals.