COPD

Keuzetabel bij tabaksverslaving

De NHG maakte samen met Ineen, het Longfonds en de Patiëntenfederatie een keuzetabel waarin alle informatie voor de patiënt over stoppen met roken in één overzicht te vinden is. Het geeft u en uw patiënt objectieve informatie over websites, methodes, feiten en fabels. Een zeer gedegen hulpmiddel bij de moeilijke taak die we hebben om de patiënt met tabaksverslaving zo goed mogelijk te begeleiden.

U vindt de tabel hier. Mis hem niet!

Stoppen met roken

Pijler van de aanpak van COPD en ook zeer belangrijk bij CVRM en diabetes is stoppen met roken.  Op de website www.ikstopnu.nl staan alle stopmethodes duidelijk op een rij. U vindt er goede apps en een overzicht van alle telefonische coaching. Voor veel patiënten is ondersteuning middels een digitaal platform zeer waardevol.

Onderstaande websites zijn door Menzis gecontracteerd en zonder verwijzing van de huisarts te benaderen:

Websites voor patiënten met longziekten

Drie handige websites voor uw patiënten met longziekten.

  • www.inhalatorgebruik.nl verzorgd door de LAN (Long Alliantie Nederland) voor zowel patiënt als zorgverlener. Op deze  website zijn instructiefilmpjes, gebruiksaanwijzingen (voor patiënten) en instructieprotocollen (voor hulpverleners) te vinden van alle mogelijke devices.
  • De website www.longfonds.nl  voor mensen met een longziekte is u waarschijnlijk bekend.
  • Kent u ook  www.astmakids.longfonds.nl? Een website speciaal gebouwd voor kinderen met astma. Een goede ondersteuning en aanvulling voor het spreekuur.

Wijkracht

De teams en activiteiten van Wijkracht bieden ondersteuning op uiteenlopende gebieden.
Kent u ook het ruime cursusaanbod van Wijkracht? Een voorbeeld van een in te zetten cursus is: “Voel je goed!” Een gratis programma voor volwassenen die gezonder willen (gaan) leven en willen afvallen. De deelnemers volgen onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger een cursus over gezond eten en meer bewegen. Daarnaast krijgen de deelnemers adviezen van een diëtist. Elke deelnemer krijgt een map met praktische informatie, in begrijpelijke taal, over verschillende thema’s die in de groep worden doorgenomen.